Archívum 2


kelt.: 2012-10-24 08:39:20 - <<< vissza
Öt éve kezdtük el a roma gyerekek körében tehetségmentő munkánkat, amely a sportok közül elsőként a labdarúgásra koncentrált. Speciálisan a célcsoportra kidolgozott tehetségkutató metódust fejlesztettünk ki, teszteltünk, és miután az sikeresnek bizonyult, bevezettük és kiterjesztettük. A program eredményeként több száz települést, iskolát, cigány nemzetiségi önkormányzatot, civil szervezetet szólítottunk meg, ezeregyszáz gyerek jelentkezett a válogatóinkra, közel kétszáz olyan ígéretes tehetséget táboroztattunk, akik még soha nem hagyták el a szülői házat. Az új módszerrel kiválasztott, eddig szegregált körülmények között élő, 10-12 éves tehetségeket mobilizáltuk olyan helyekre (iskolába, egyesületbe), ahol a tehetségüknek leginkább megfelelő szolgáltatást kaphatják.  Segítségünkkel (ösztöndíj, mentor) harmincnégy fiatal nyert felvételt vezető utánpótlás csapatokba, futballakadémiákra. Az első kiválasztottak, akik ma az U16-os bajnokságban szerepelnek, a program úttörői az ő nehézségeik kezelésén, problémáik megoldásán keresztül épült, fejlődött a program. Modellünk őszinte együttműködést igényel minden szereplő részéről, így a tehetség és családjától, az edzőktől, a klubtól, az ott futballozó, eddig homogén csapattól, és azok családjaitól, nem beszélve a szurkolókról. A programunkat komplexitás jellemzi, a tehetségkutatás és fejlesztés mellett szociális munkát is végzünk. Szigorú monitoring rendszerrel dolgozunk,  aminek  segítségével naprakész információkkal rendelkezünk a támogatottjainkról. A gyerekek napi rendszerességgel edzésnaplót vezetnek, havonta beszámolót készítenek, tájékoztatást adnak iskolai és egyesületi eredményeikről, hiányzásaikról. A mentoraink helyben segítik a gyerekeket, akik sok esetben otthonuktól több száz kilométerre kollégiumba költöznek, új iskolába és egyesületbe kerülnek,  A gondozott gyerekek eddig mindig sikerrel vették az akadályokat, bizonyítva azt,  hogy jól felépített programmal  hatékonyan és lemorzsolódás nélkül lehet segíteni a hátrányos helyzetű, illetve roma fiatalok tehetséggondozását.

Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program tehetségpontjaként futball tehetségprogramunk a jó gyakorlatok között szerepel. Az elmúlt évek alatt szerveztünk már roma-integrációs tehetségnapokat, országos és nemzetközi konferenciát is a témában.

Annak érdekében, hogy minél több gyereket érintsenek a mienkhez hasonló programok, kezdeményeztük a Magyar Géniusz Programmal közösen a Roma Tehetségsegítő Tanács (RTT) megalakítását. A tanácsnak jelenleg nyolcvan olyan civil szervezet a tagja, amely elkötelezett a roma gyerekek tehetségfejlesztésében. Az RTT szakmai támogatásával létrehoztuk a www.romatehetseg.hu oldalon futó roma tehetség életpálya nyilvántartó rendszert.


A projekt sikere elsősorban a gyerekek sikerein keresztül mérhető. A siker az ő esetükben az, ha minél rövidebb idő alatt, minél magasabb besorolású utánpótlás csapatba jutnak be és ott jól teljesítenek.
Az grafikon azt mutatja, hogy a felkutatott és kiválasztott gyerekek milyen besorolású utánpótlás csapatban játszottak programunk előtt és jelenleg.
2009-ben a beavatkozásunk előtt a gyerek többsége nem játszott egyesületben csak iskolai, vagy települési csapatban, amit nem tart nyilván az MLSZ. Az I. II. III. osztályú csapatoknak, besorolástól függően, már fenn kell tartani utánpótlás szakosztályt. A kiemelkedő tehetségeknek az első és esetenként a másodosztályú klubokhoz tartozó csapatokban van a helye. A 2010-es év azt mutatja, hogy a beavatkozásunk következményeként milyen osztály-besorolású csapatba voltak képesek bejutni az általunk kiválasztott gyerekek. A grafikonon jól látható, hogy évről évre  egyre magasabb és magasabb osztályba A projekt sikere elsősorban a gyerekek sikerein keresztül mérhető. A siker az ő esetükben az, ha minél rövidebb idő alatt, minél magasabb besorolású utánpótlás csapatba jutnak be és ott jól teljesítenek.


Az grafikon azt mutatja, hogy a felkutatott és kiválasztott gyerekek milyen besorolású utánpótlás csapatban játszottak programunk előtt és jelenleg.

2009-ben a beavatkozásunk előtt a gyerek többsége nem játszott egyesületben csak iskolai, vagy települési csapatban, amit nem tart nyilván az MLSZ. Az I. II. III. osztályú csapatoknak, besorolástól függően, már fenn kell tartani utánpótlás szakosztályt. A kiemelkedő tehetségeknek az első és esetenként a másodosztályú klubokhoz tartozó csapatokban van a helye. A 2010-es év azt mutatja, hogy a beavatkozásunk következményeként milyen osztály-besorolású csapatba voltak képesek bejutni az általunk kiválasztott gyerekek. A grafikonon jól látható, hogy évről évre egyre magasabb és magasabb osztályba jutnak a támogatott futballistáink.A futball tehetségprogram eseményei


Kedves Versenyzőink!

A 2013 tavaszi futball tehetségkutató eredményei itt olvashatók, mindenkinek köszönjük az együtt töltött időt és azt, hogy megtiszteltek minket a jelenlétökkel! Minden kedves résztvevőnek kívánunk nagyon sikeres futballidényt, gólokat, sikereket és legfőképpen elég erőt és egészséget! Köszönjük a támogatást a Nemzeti Tehetség Programnak,

nemzeti tehetseg program

a program az NTP-TDSV-12 alprogram keretében valósult meg.

Eredmények itt olvashatók települések szerint:

Tájékoztató a futball tehetségkutató pontozásáról innen letölthető.FELHÍVÁS


FUTBALL TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAM

A Polgár Alapítvány az Esélyekért pályázatot hirdet

a futball területén kimagaslóan tehetséges 2000-es és 2001-es születésű fiúk

számára.

Jelen pályázatban Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megyeterületein élő fiatalok jelentkezését várjuk.

A pályázat célja olyan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok megtalálása, akik szeretnének a futballal komolyan foglalkozni, de helyzetüknél fogva nincs módjuk igénybe venni olyan sportklub vagy sportegyesület szolgáltatásait, amelyek szükségesek tehetségük kibontakoztatásához, a futballkarrier kiépítéséhez.

A pályázatra jelentkezők alkalmasságát tehetségkutató szakemberek értékelik. A legtöbb pontot elért fiatalok bekerülnek az alapítvány „futballtehetségek” adatbázisába. A legígéretesebb gyerekeknek az Alapítvány segítséget nyújt tehetségük kibontakoztatásában. Jelenleg több kimagaslóan tehetséges fiatalt támogatunk ösztöndíjjal, mentorral, akiket az Alapítvány juttatott be futballakadémiára és más vezető, utánpótlás nevelő központba (UTE, DVSC, DVTK, Vasas, Kazincbarcika SC, Mezőkövesd SE stb.)

Feltételek

• 2000-es és 2001-es születési év.

• Hátrányos helyzet (a család rossz anyagi körülményei és/vagy elzárt kistelepülési lakóhely).

• Legalább egy ajánlás, amely kitér a hátrányos helyzetre, és a kimagasló tehetség feltételezésére. Az ajánlást adhatja az iskola testnevelő- vagy más tanára, edző, illetve a fiatal környezetében élő a futballhoz értő személy (például a CKÖ tagja).

Kiválasztás

A válogatókat a jelentkező fiatal lakhelyéhez közeli megyeszékhelyen rendezzük meg, melynek időpontjáról és helyszínéről a pályázó gyerekek családjait telefonon vagy e-mailben értesítjük,ezért kérjük adják meg pontosan az elérhetőségüket.

Jelentkezés

A pályázatok - mellékelt jelentkezési lap és ajánlás kitöltve - többféleképpen eljuttathatók a Polgár Alapítványhoz: e-mail: info@polgaralapitvany.hu, fax: 06-1-788-9295, postacím: 1027 Budapest Jurányi u. 1-3. 3.em.

A pályázatról további információ kérhető naponta 10 órától 14 óráig a 06-1-788-1374 vagy a 06-30-906-0869 telefonszámon Szőke Zsuzsától. Az Alapítványról és a programunkról tájékozódhat a www.polgaralapitvany.hu oldalon.

A pályázatra jelentkezés határideje: 2013.03.16.2013-ban is lehetőségünk nyílt arra a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, hogy a Polgár Alapítvány kiválasztási módszerének elméletét és gyakorlatát átadhassuk érdeklődő futball szakembereknek és fiatal leendő roma munkatársaknak. Az képzésen idén 10 fő ismerkedett meg a kiválasztás sportszakmai és más, pl. szociálpszichológiai hátterével és azok alkalmazásának módszerével. Minden új tehetségkutató szakembernek köszönjük a részvételt és sikeres munkát kívánunk! A tehetségkutató módszer oktatóvideója megtekinthető itt.
A Polgár Alapítvány az Esélyekért tehetségkutató pályázatot szervez a futball területén kimagaslóan tehetséges 10-14 éves fiúk számára. A pályázat célja, hogy lehetőséget biztosítson olyan hátrányos helyzetű, elsősorban roma fiatalok számára, akik szeretnének a futballal komolyan foglalkozni, de nincs módjuk igénybe venni olyan sportklub vagy sportegyesület szolgáltatásait, amelyek elengedhetetlenül szükségesek tehetségük kibontakoztatásához, a futballkarrier kiépítéséhez.
Focival az Esélyekért


A projektet az Európai Unió és a Magyar Állam támogatja.

TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0124

TÁMOP-3.4.4/B-08/KMR/2/2009-0038


Tehetségkutató tábor Csillebérc, 2012.


Idén is megrendezésre került a Polgár Alapítvány tehetségkutató tábora. Alkalmunk nyílt újra találkozni már támogatott tehetségeinkkel és a legjobbakkal az elmúlt időszakban kiválasztásra jelentkező és megmérettető gyerekekkel.

A táborról készült kisfilmek és a tehetségkutató eredményei itt találhatók.

A teljes mérethez kattintson a képre!


Futball tehetségkutató 2011-es őszi válogatók eredményei


Az összefoglalót és az eredmények itt olvashatják.

(A felhívás itt található.
Összefoglaló a Roma Tehetségnapról (2011. május 14.)


A szakmai fórumon hét szervezet osztotta meg tapasztalatait.

Az összefoglaló itt olvasható (PDF)
Alapítványunk Romák - Tehetség - Esélyek címmel nemzetközi workshopot szervezett Budapesten (2011. május 12-15.)
nagyításhoz

kattintson a képre


A nemzetközi rendezvényre nyolc országból érkeztek érdeklődők (Bulgária, Csehország, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Románia, Szerbia, Ukrajna) és mutatták be az ottani roma futball-tehetséggondozás helyzetét.

Vendégül láttunk három külföldi gyerekcsapatot is, akiknek közös edzését Pisont István harmincegyszeres magyar válogatott, az U16-os válogatott szövetségi edzője irányította lovári nyelven. A rendezvényről bővebb információ található a http://footballtalent.eu/ weboldalunkon.

eu_logoA programot Magyarország 2011-es EU elnöksége kapcsán a Külügyminisztérium támogatta.

Néhány híradás az eseményről megtekinthető itt:

- MTV Híradó 2011. május 13.-i adás, a rendezvényről szóló rész a 21. perctől kezdődik.

- TeleSport 2011. május 14.-i adás, A 2. perctől kezdődik az alapítványra vonatkozó rész.
Gondolatok


A labdarúgás, mint a társadalmi felemelkedés eszköze

R. R. esete a Nike-val

MLSZ-PAE együttműködés a hátrányos helyzetű gyerekekért: a cikk itt olvasható.
EredményekA Polgár Alapítvány csapatának mérkőzései


2009. szeptember 5. KFKI pálya

2009. szeptember 19. Aszód